UYGULAMALARIMIZ

MİNİK ÖĞRETMEN UYGULAMASI

Sınıf öğretmenimiz, “Okul Öncesi Eğitim Programına uygun olarak, Minik Öğretmen uygulamasının konusunu belirler. Uygulama kapsamında, öğrencilere, sınıf içinde sorumluluğu ve ne yapacağı anlatılır. Sınıf öğretmenimiz, çocuktan beklediği uygulamayı örnek olarak yapar ve çocuklara öğretir.

Evde özel olarak hazırlanmış bir ortamda, anne- baba öğrenci, çocuğumuz ise öğretmen rolü üstlenir. Çocuğumuz, öğretmenin sınıfta yaptığı yönlendirmeye uygun olarak evde uygulamayı yapar. Uygulamada çok önemli son aşama hafta sonu evde yapılan uygulama ile ilgili geribildirim yazılarını okula iletmeniz olacaktır. Bu yazılar hem evde yapılan uygulama hakkında bilgi almamız hem de öğrencimizin uygulama içinde gelişimini takip etmemiz açısından önem taşımaktadır.

MASKOT UYGULAMASI

Maskot uygulamasında amaç öğrencilerimizin okul içindeki genel ve özel davranışları kazanmaları ve alışkanlık haline getirmeleridir. Ancak uygulamadaki temel hedefimiz öğrencilerimizin dış denetimli olmaları değil, aksine belirli davranışlara dikkati çekip kazandırdıktan sonra iç denetimi geliştirmeleridir. Bu nedenle uygulamanın adımları, kazanım ve hedefleri dinamik olacaktır. Çocukların uyması istenen davranışlar, hazırlanan bir pano ile sınıfa asılacaktır. Gün içerisinde öğrencilerin belirlenen davranışlara uyma durumuna bağlı olarak panoda işaretleme yapılacaktır. Gün bitiminde, panodaki sonuçlar tüm çocuklarla birlikte incelenerek, üzerinde konuşmalar ve değerlendirmeler yapılacaktır. Panodaki sonuca bağlı olarak, önceden seçilmiş olan maskot ödül olarak verilecektir.Maskotlar bir gün süreyle eve götürülecek ve ertesi gün tekrar okula getirilecektir.

LİDERLİK KÜRSÜSÜ / BENİM ANLATTIKLARIM

Bu çalışmalarda her öğrencimiz, sınıfta belirlenen bir sıra ile görev almaktadır. Çalışmanın temeli, öğrencilerimizin evden getirdiği bir nesneyi veya paylaşmak istediği herhangi bir konuyu, haberi sınıfta tanıtmasıdır. Ancak nesneyi veya konuyu tanıtmanın dışında bu çalışma çok önemli daha pek çok amaca hizmet etmektedir.

Bunlardan bazıları:

-Sorumluluğunu yerine getirme,
-Kendisi için önemli/ilginç/özel bir nesnenin özelliklerine dikkat etme,
-Topluluk içinde konuşma, sesini doğru kullanma,
-Sunum yapma,
-Bir nesneyi farklı özelliklerini dile getirerek anlatma-Kendisine sorulan sorulara cevap verme gibi…

PORTFOLYO

Öğrencinin bir veya daha fazla alanda göstermiş olduğu gayret, gelişim ve başarılarını kayıt altına almak ve sergilemek için düzenlenmiş öğrenci çalışmaları koleksiyonudur. Portfolyo öğrencinin çalışmalarından seçmelerdir (örnekler değildir). Aynı zamanda öğrencinin öğretmeni ile uyguladığı bir değerlendirme sürecidir.

Portfolyo süreç içinde pek çok amacı kapsar. Ancak bizler için öncelikli amacı; öğrenciler için öğrenme motivasyonunu geliştirmesi, kendi öğrenme farkındalığını oluşturması ve çok önemli bir sosyal beceri olan sunum becerisini geliştirmesidir.

UZMANLIK UYGULAMASI

Çocuklarımızla birlikte merak ettikleri bir konuda seçim yapmalarına fırsat verilip, uzmanlık uygulamasında seçmiş oldukları alan hakkında ayrıntılı bir araştırma yapıp, arkadaşlarına sunum yapmaları beklenmektedir. Her gün onlar için hazırlanan rozeti okula girdiklerinde takıp, edindikleri bilgileri, araştırmaların nasıl ilerlediklerinden bahsedecek, öğretmenleri ve arkadaşları ile tartışacak, birbirlerine sorular soracak ve alan uzmanı haline geldiklerinde de sunumlarını yapacaklar. Sizlerden de ricamız araştırmak istedikleri konu ile ilgili destek olmanızdır. (Uygun kaynak ve kitaplar, bilgisayar sunumları, maketler, eşyalar, röportaj vb.) 1. Ve 2. Dönem olmak üzere ayrı iki uzmanlık alanı belirlenmektedir.